Leemstuc

Het werken met leem heeft geen geheimen meer voor mij ik ken alle problemen en ken elke truc om voor een prachtig resultaat te zorgen.  Ik lever en maak elke soort leemstuc van heel fijn tot en met grof met een keuze uit veel verschillende vulmaterialen  bijvoorbeeld parelmoer of de vele gekleurde zand soorten die voornamelijk uit zuid Europa worden geïmporteerd

Basis/stro leem.

Basisleem is bruine leem met grover zand dan in leemfinish, en met kleine stukjes stro. De stro dient als een natuurlijke wapening die scheuren voorkomen en het geheel steviger maken. Daardoor kunnen dikkere lagen worden aangebracht. Ook is dit mortel uitstekend geschikt om de vorm lagen te maken. Dit houdt in dat rondingen en bijvoorbeeld  verlichting in de muur gemaakt worden.De rondingen geven het huis een ander karakter warmer en rustiger. Er zijn al genoeg rechte hoeken om ons heen zou je bijna zeggen.

 

Doordat leem op een natuurlijke manier droogt is het ook in staat om daarna weer vocht op te nemen. Deze vocht regulerende werking is een reden waarom  mensen leemstuc nemen. Bij voldoende leem in huis is de vocht regulerende werking optimaal. Dit binnenklimaat is door vele te voelen en te meten met een vochtmeter.